Last news in Fakti

16 Април, 2024 09:23 1 158 6

Днес ще се състои тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

  • су-
  • софийски университет-
  • яйцето

Днес "Яйцето" започва да живее нов живот

Днес ще се състои тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ - 1
Снимка: БГНЕС

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити, пише БНР.

Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова.

Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали "Яйце" едно полуподземно помещение под централното фоайе на Ректората, разположено под статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

"За тази част на сградата няма документи, които да помогнат за разгадаване на миналото му“, обясни проф. Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения „Наследство.БГ“.

Във времето назад различните битности на "Яйцето" в Софийския университет включват спортен салон, хранилище за книги, място за съхранение на непотребни неща.

„През 80-те години (мястото) се превръща в столова за обед и ресторант за вечеря“, пояснява тя.

Но какво е първоначалното предназначение на това пространство, не е ясно.

"Някои мислят, че е построено за параклис. Поради това са му придали овална форма. Но понеже не е било разположено според канона, е нямало как да го освети църквата“, посочи Харизанова.

Днес "Яйцето" започва да живее нов живот.

"Има две основни зони: зала за събития и помещения за новосъздадената лаборатория за консервация и реставрация на документални паметници към Университетска библиотека“, поясни Оля Харизанова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    6 3 Отговор
    Нещо не вдявам какво общо има "колониалния" английски двор с българско учебно заведение..???
  • 2 честен ционист

    4 0 Отговор
    Някоя ремонтирана пушалня.
  • 3 Ден

    2 1 Отговор
    Ще продават ли ядене там?
  • 4 Сталин

    5 6 Отговор
    Софийски университет - свърталище на соросоиди и вербуване на младежи за агенти на западните мародери
  • 5 Оператор на права лопата

    5 3 Отговор
    Каква е тази простотия? Поредното извращение и гавра с интелекта на обитателите на територията?
  • 6 Първоначално

    1 0 Отговор
    тази лаборатория трябваше да бъде в банята Овча купел. Не им се получи на Илчев и Харизанова. Завзеха залата за информационно обслужване с машини за дигитализация, което е престъпно деяние. Тази зала е част от читалнята. И беше фронт офис на университетската библиотека. Сега продължават да унищожават емблематични пространства като яйцето.