Last news in Fakti

26 Април, 2024 00:30 3 014 40

Тревожна статистика: Все повече и все по-млади мъже страдат от еректилна дисфункция

  • еректилна дисфункция-
  • ерекция-
  • секс-
  • проблеми

Вижте съветите на урологът д-р Михаил Колев

Тревожна статистика: Все повече и все по-млади мъже страдат от еректилна дисфункция - 1
Снимкa: Shutterstock

Любовта и правенето на секс са движещата сила на човечеството. Когато обаче един от партньорите има проблем, той често става причина за раздяла или влошаване на отношенията в двойката. Често срещан проблем се оказва еректилната дисфункция при мъжете, като проблемът от година на година се подмладява, пише в. "Телеграф". Лек обаче има, особено в случаите, когато затруднението е на психологическа основа. През проблематиката ни превежда урологът д-р Михаил Колев.

Един на десет страда от еректилна дисфункция, ако не и повече, смята специалистът. Той обяснява, че механизмът по втвърдяването на члена невинаги се дължи на проблем с него или на хормонални проблеми с тестостерона, или някакви други хормони в организма. „Проблемът може да възникне, ако човек само работи и няма време да си почива. Този стрес води до затруднение с ерекцията“, казва той и добавя, че именно заради това заболяването засяга все по-млади хора. По думите му при хората над 60 години дисфункцията е в резултат на възрастовите изменения, диабета, запушване на кръвоносните съдове и нормалното намаляване на потентността. „Има пациенти, които на 60 имат еректилна дисфункция, други на 80 нямат, но за това все пак има някаква генетична връзка. Това, което води до проблеми при младите, обикновено е психологическият проблем, стресът“, коментира д-р Колев.

Еректилна дисфункция

При еректилната дисфункция мъжете най-често усещат недостатъчно втвърдяване на члена и недостатъчно дълго поддържане на твърдостта. „Иначе те имат възможност за нормален сексуален контакт, но не изпитват добра ерекция и не могат да осъществят желания сексуален контакт. Така е предимно при младите и при началните симптоми при по-възрастните“, обяснява специалистът. Той добавя, че в тези случаи много от пациентите губят желание и либидо. Освен на психологическа основа проблемът с втвърдяването може да се появи при сексуални контакти, които се правят с повече грубост. „Тогава се образува повече съединителна тъкан в повърхността на члена. Тя може да доведе до дърпане на члена, до поява на болка, които да доведат до физиологична дисфункция и намаляване на желанието“, пояснява урологът и подчертава, че проблемът винаги е бил налице, но в условията на отминалия режим не се е говорело по темата. Наред с тези фактори, безразборните сексуални контакти също могат да окажат негативно влияние върху потентността, особено при хващане на венерическа болест. „Това стресира мъжете и също може да доведе еректилна дисфункция“, посочва той. По думите на специалиста настъпването на оргазма при всеки се случва в различен интервал от време – от 2-3 минути до 20 мин. „Има и други случаи, при които ерекцията настъпва, но членът не се втвърдява достатъчно, не стои достатъчно дълго възбуден, омеква и има нужда от допълнителна стимулация“, коментира специалистът.

Медикаменти

Урологът предупреждава хората да не прибягват до използването на неоторизирани медикаменти, било то за уголемяване на пениса или друг вид стимуланти. По думите му виаграта е добре изпитан медикамент. „Хапчетата от тази група са свързани с напълването на кръвоносните съдове в малкия таз и в кавернозните тела, за да се достигне ерекция“, обяснява той. Д-р Колев коментира, че те вършат добра работа, когато проблемът е в резултат на стрес или притеснение от партньора. По думите му този тип лекарства дават увереност на мъжа и той няма нужда от тях в последващ момент. „Когато проблемът обаче е физиологичен, когато няма достатъчно добро кръвонапълване, тогава медикаментът е препоръчителен. Лекарството може да се взема преди самия полов контакт или всеки ден. Има и уикенд хапче – то се взима в петък вечер и има въздействие в рамките на 36 часа. Лекарството засилва и подобрява ерекцията“, обяснява урологът. Той коментира, че при използване на недоказани методи за подобряване на ерекцията се стига до приапизъм. „Това е изключително втвърдяване на члена, без възможност да омекне впоследствие. Това е остро и спешно състояние в урологията. Тогава се стига до болница“, обяснява медикът. Специалистът уточнява, че до приапизъм стигат пациенти, които имат заболявания.

Той коментира още, че няма време, в което да искаш, а да не можеш. Обикновено след 60-годишна възраст ерекцията се влошава, но тя зависи от заболяванията. Пациенти, които приемат бета-блокери, пациенти с диабет – това влошава движението на кръвта в кръвоносните съдове и води до намаляване на силата на ерекцията. „Имам пациенти на 80+, които водят нормален сексуален живот. Имам и такива на 50, които им е трудно да правят секс“, споделя той.

Простата

Простатата е свързана с ерекцията дотолкова, че при наличие на тежки възпалителни изменения в простатната жлеза може да се наруши ерекцията. Тя е инкубатор на инфекции и веднъж влязла такава тя трудно се премахва изцяло. „Има много пациенти с хроничен простатит, които страдат с години. Това нарушава уринирането и сексуалната им функция, стресът е голям“, коментира специалистът и подчертава, че ролята ѝ върху ерекцията е индиректна, а не директна. От думите му става ясно, че няма значение как се поставя пенисът в бельото, а е важно на човек да му е удобно. По отношение на предпазването д-р Колев заявява, че един херпес и един кондилом се хваща дори и с презерватив. „Кондомът пази члена, а гениталиите контактуват. Тези неща, които са по кожата, се предават. Останалите открити кожни участъци са податливи на зараза“, обяснява специалистът.

Честото самозадоволяване може да предизвика смущения

Честото самозадоволяване може да предизвика смущения, както и непрекъснатото гледане на порно. „Зависи колко често е и как се извършва – дали е с допълнителни стимуланти, партньор, колко често е самозадоволяването“, коментира урологът д-р Михаил Колев. Той обяснява, че нормалният брой еякулации на седмица е между 3 и 5. „Самозадоволяването е вид постигане на оргазъм по изкуствен начин. Всяко нещо, което води до изкуствено достигане, пречи на постигането на нормалния оргазъм впоследствие. Зависи дали има пристрастяване“, казва специалистът. Той добавя също, че е важно дали при самозадоволяването се прилага грубост и в каква степен е тя.

Съветите на специалиста:

1. Поддържайте добро здравословно състояние
2. Поддържайте хигиена на гениталиите, а и на здравето
3. Не преяждайте и се наспивайте
4. Избягвайте стреса
5. Не правете секс с непознати хора

„Жените трябва да ходят на гинеколог един или два пъти в годината“, припомня той и подчертава, че женските гениталии страдат повече от мъжките. Урологът споделя, че забравени заболявания като сифилис и трипер отново са се завърнали, затова призовава мъжете и жените да не неглижират хигиената и също така да не допускат безразборни сексуални контакти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поликлиника

    19 1 Отговор
    Напълнихме се с елементи от всички краища на света какво очаквате. От изток само болести идват откак свят светува. От юг пак разни зарази, от север кво ли не. От запад лудостта. Сифилиса и трипера са дошли от юг както и спина. От целия свят тук си изсипват отпадъците и искат ние да се радваме и да им ръкопласкаме.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    11 3 Отговор
    Просто трябва да се намали алкохола и - организма сам ще си се оправи.

    Коментиран от #12, #14, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ехото...

    10 3 Отговор
    Проблема не е еректилната дисфункция ! Вече сме 21 век , и това се оправя ! Проблема е че " гадовете " въобще не искат да се занимават с жени ! Първо бъгнаха мозъците на младите мъже , а мозъците им бъгнаха ерекцията ! Да вземем предвид , че някои дори нямат еректилна дисфункция , и пак не щат жени ! Ненормалността настъпва !

    Коментиран от #28

  • 19 консерва

    5 0 Отговор
    Люкарства трябват,люкарстваааа. Като чуеш,че мадамата ти е златотърсачка,оня пич ще клюмне.
  • 20 Гретиния

    4 1 Отговор
    Аз страдам от еректилна функция , и Венелина така ме надърви от сутринта , че Грета пак ще остане капо. Ето и сега с едната ръка пия кафе , а с другата чатя !
  • 21 Мдааа, тъжна е новината

    3 3 Отговор
    Все повече и повече млади мъже се пипат взаимно.
    Да живее фащ
  • 22 А ТАКЪВ

    2 4 Отговор
    Мъжете на Запад на 70-е години правят деца.....БГ-е мъжленцата ,на 40-е години се напикават и не стават за нищо...е това е истината...!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Западните

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "А ТАКЪВ":

    Бабки изглеждат като жени ! Тук изглеждат като вещици !
  • 24 Мдаааа

    0 1 Отговор
    Просто не са попаднали на жена като Венелина Маринова!
  • 25 Яяяяя

    2 3 Отговор
    Ами като жените се правят на големи бизнес дами и нямат време да създават семейство и да гледат деца, това се получава. Сега жените се правят на мъже, а мъжете станаха женчовци. По наше време си знаехме работата. Жената си гледа децата и вечер те чака в леглото! А ти за благодарност и даваш любов и секс.
  • 26 Дръвчо

    3 2 Отговор
    Много пият и много се друсат! Две години казарма и ще ходят цяла вечер на нож!
  • 27 Вместо да изнасяме

    0 4 Отговор
    Да де, онова с което се гордеем още от Аспаруха, бързаме да внасяме. И то, какво точно? Гнилеж и смет имаме достатъчно, но внасяме по поръчка допълнително. А законите на икономиката са непреклонни: Който изнася печели, който внася -губи. Но както природата, така и обществото не търпят празни места. Мъжествеността от арабския полуостров бързо запълва вакуума, създаден от западната демокрация. Нещото, към което пък, ние се стремим.

    Коментиран от #29

  • 28 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ехото...":

    проблема е от мафиотските кучки никой не ще такива затова
    нищо не си разбрал това е като вълчицата която примамва самотния вълк
    в стадото а после или остава или го убиват
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    1 0 Отговор
    Аз съм на 50 г. и со лягам с колежка на 32 г., която ми казва, че на мъжа и не му става. Оплака ми се, че я заболява устата да му прави френска, но си оставал мек. Два пъти седмично ме търси да "изпусне парата". Трябва да я отрежа вече, че мъжът и ще я разбере.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.