Last news in Fakti

28 Март, 2024 09:56 757 10

Предизвестен ли е изходът от изборите във Венецуела?

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • корина йорис

Освен президента Николас Мадуро още дванайсет души от различни малки партии също успяха да се регистрират за участие във вота

Предизвестен ли е изходът от изборите във Венецуела? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има ли реална конкуренция на изборите във Венецуела? Това се питат анализаторите, след като президентът Николас Мадуро успя да блокира опитите на опозицията да регистрира свой кандидат за президентския вот, предадоха световните медии.

В началото на седмицата тълпи от негови привърженици се събраха на огромна сцена пред централата на Избирателния съвет, където той официално обяви кандидатурата си за трети мандат. Междувременно, съперниците му от опозицията не успяха да регистрират своята кандидатка поради предполагаем компютърен проблем. Опозиционната Демократична унитарна платформа (ДУП) съобщи, че не е получила достъп до уебсайта на Националния избирателен съвет, за да регистрира кандидатката си Корина Йорис и заклейми станалото като най-новата атака срещу демокрацията във Венецуела, предаде Асошиейтед прес.

„Изчерпахме всички възможности“, каза Йорис на пресконференция, на която описа подробно неуспешните си опити да регистрира както електронно, така и на място, своята кандидатура. „Не се отхвърля само името на Корина Йорис, но и името на всеки гражданин, който иска да се кандидатира“, добави тя, цитирана от испанското издание „Ел Паис“.

Това беше поредният неуспех за опозицията, след като по-рано Мария Корина Мачадо също не получи правото да се кандидатира за поста, припомня Би Би Си.

Президентските избори във Венецуела са насрочени на 28 юли. Проучванията показаха, че непопулярният президент Николас Мадуро “може да бъде пометен“, ако на венецуелските избиратели се даде някакъв шанс (за реален избор), коментира Асошиейтед прес. Но социалистическият лидер досега успешно блокира всеки опит на основните си опоненти да участват в изборите.

През есента 56-годишната Мария Корина Мачадо успя да обедини зад себе си разпокъсаната опозиция в страната и получи повече от 90% от гласовете на първичните избори за излъчване на общ кандидат-президент, който да се противопостави на Мадуро, а проучвания на общественото мнение показаха, че ако изборите бъдат свободни и честни, тя има шанс за победа.

Първичните избори бяха заклеймени от правителството на президента Мадуро като нелегитимни, а Мачадо и членовете на нейната партия „Венте Венецуела“ попаднаха под прицела на властите. В началото на тази година правителството лиши Мачадо от възможността да заема обществена длъжност за 15 години - административна заповед, която беше потвърдена от Върховния съд на страната през януари. Тя беше обвинена, че е „въвлечена в корупционна схема“, организирана от бившия опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който живее в изгнание в САЩ.

Нещо повече, девет представители на кампанията ѝ, сред които и ръководителят ѝ, бяха вкарани в затвора през последните месеци, по обвинения за участие в заговор за сваляне на президента Мадуро. Главният прокурор на страната Тарек Сааб представи предполагаеми самопризнания, документи, лаптопи и други вещи, които окачестви като доказателства по обвинението си, отбелязва „Ел Паис“.

В опит да се противопоставят на Мадуро две по-малки опозиционни партии, които по-рано получиха разрешение да участват в строго контролираните избори през юли, в последния момент издигнаха кандидатурата на бившата университетска преподавателка Корина Йорис.

Името ѝ беше изненада както за привържениците на опозицията, така и за враговете ѝ, отбеляза Асошиейтед прес.

Самата Мария Корина Мачадо, която първоначално изключи възможността да се оттегли от президентската надпревара, изчака до последния момент, преди да обяви, че е приела да бъде „представена“ от Йорис. „Корина не замества Мария Корина, тя я представлява“, настояха източници, близки до Мачадо пред френското издание „Монд“.

80-годишната Йорис е академик, преподавала логика и философия в няколко венецуелски университета, а името ѝ е почти неизвестно дори в опозиционните среди. Въпреки слабата ѝ популярност, което може да е било и търсен ефект от опозицията с цел по-трудното дискредитиране на кандидатката, няколко членове на управляващата Социалистическа партия написаха в социалните мрежи, че Йорис е гражданка на Уругвай, което прави кандидатурата ѝ недопустима поради изискването във венецуелската конституция президентът да не е с двойно гражданство. Тя отхвърли тези твърдения като ги нарече отчаян ход за дисквалифициранетo ѝ. „Родена съм в Каракас, родителите ми са родени във Венецуела и никога не съм имала друга националност“, каза Йорис, цитирана от Асошиейтед прес.

Самият Мадуро, без да споменава името ѝ, я разкритикува като „марионетка“ на „традиционните елити“. Той представи себе си като единственият, който може да защити суверенитета на Венецуела на фона на опитите на „империята“ на САЩ да „забие ноктите си“ в петролното богатство на страната, пише "Асошиейтед прес".

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън засега не бърза да затегне отново петролните санкции, които бяха облекчени миналата година в отговор на споразумение за провеждане на честни избори, сключено между Мадуро и опозицията, отбелязва още информационната агенция. Но надеждите за по-равнопоставени условия на изборите започнаха да избледняват скоро след това със забраната на Мачадо да се кандидатира. Белият дом даде на Мадуро срок до края на април да спази споразумението или заплаши да сложи край на облекчението на санкциите, което би навредило на зависимата от петрола икономика на страната.

Брайън Никълс, помощник държавен секретар на САЩ, по-рано този месец каза, че „стимулите“, предложени от САЩ и други страни, „не са били достатъчни, за да мотивират“ Мадуро да осигури конкурентни избори и призова за незабавното освобождаване на „всички несправедливо задържани“.

Освен президента още дванайсет души от различни малки партии също успяха да се регистрират за участие във вота. Само някои от тях се смятат за свързани с управляващата партия, но нито един от тях не се счита за сериозен съперник на Мадуро, отбеляза Би Би Си.

Изненада може би предизвика единствено името на губернатора на щата Сулия, Мануел Росалес, от партията „Ново време“. Той се регистрира в последния момент, като преди това подкрепяше Мачадо. Запитана дали самата тя ще го подкрепи, Мачадо не даде конкретен отговор и каза, че взема решенията „ден за ден“, предаде Ройтерс.

Регистрацията на Росалес може да осигури добра позиция в президентската надпревара за критиците на Мадуро. Но също така може да заплаши да разбие единството, което опозицията беше постигнала, коментираха анализаторите.

Партиите имат срок до 20 април да посочат евентуални заместници на регистрираните кандидати.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    4 0 Отговор
    Предизвестен е. Оркестър, "Данса Мадуро"$!=!–!!€
  • 2 Сега

    5 0 Отговор
    е момента Кире да си вземе машинките и да отива във Венецуела, гаранция ще спечели.
  • 3 бай Ставри

    2 0 Отговор
    Мадуро е от СДС и ако бай Ставри беще изял германката у Венецуела, щото у България крезиденто Желев "помилва" бай Ставри, но адменестрацията на Зътворо го излъгаха, където са го пуснали а само ме задържаха вътре.
  • 4 Академик Денков

    2 2 Отговор
    Ама моля ви се, как така да съм била жена, и да съм била с израелски паспорт. Аз само искам с нашия премиер министър Бениамин Нетаняху да искорениме Хамас, които естествено са терористи. И как така да съм била свързана с Хуан Гуано, когато никога не съм си пила кафето с него.
  • 5 Оги

    3 1 Отговор
    Къде оня шебек Гуаидо ли какъв беше там, дето америте и васалите им го бяха признали за президент? А?
  • 6 1010

    2 4 Отговор
    Мъдото държи кодовете за машините ,същите машини са в бг,домъкнати от трактора и господарите му от Москва
  • 7 пътник

    1 3 Отговор
    Действа по путиновски,т.е. по комунистически-демагогия и диктатура.

    Коментиран от #9

  • 8 ГуайдУ

    1 0 Отговор
    Ама, нали аз.........такова щах да съм.........Пък и мъ признаха...............
  • 9 Пътнико Свиден

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "пътник":

    Гледаъй в тубата " Какво се крие зад пропагандата срещу Венецуела" - човекът е хамериканец.
  • 10 Точен

    1 0 Отговор
    На калпава американска катеричка от еврейски произход Вълната на Мадуро пречи.