Last news in Fakti

27 Април, 2024 10:00 1 860 16

Иран се разсърди на Асад - отказал атака срещу Израел от Сирия

  • сирия-
  • иран-
  • израел-
  • башар асад-
  • хамас-
  • хизбула

Съюзниците на Техеран се ограничиха до няколко операции от Южна Сирия, на които Тел Авив отговори

Иран се разсърди на Асад - отказал атака срещу Израел от Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иран e обмислял да отвърне на атаката на Израел от 1 април от сирийска територия към окупираните Голански възвишения. Но сирийският президент Башар Асад отказва. Това твърди ливанското издание L'Orient-Le Jour.

Между Башар Асад и Иран има конфликт преди и след 7 октомври. Ислямската република все по-често е подложена на обстрел от Израел в Сирия, по-специално атаката срещу сградата на консулството на Иран в Дамаск на 1 април, която уби Мохамед Реза Захеди, висш военен служител в силите Кудс на Иранската революционна гвардия. Въпреки това сирийският президент отказва да предприеме действия.

L'Orient-Le Jour научи от източници, близки до "Оста на съпротивата", че Асад се противопоставя на идеята Иран да отвърне от територията на Сирия. Когато Иран все още обмисляше отговора си срещу Израел, се обмисляше голяма операция от сирийска територия за унищожаване на израелски военни обекти и инфраструктура в окупираните Голански възвишения, научи L'Orient-Le Jour от същите източници. Тъй като дипломатическо представителство беше атакувано на сирийска земя, изглеждаше логично Иран да отговори от сирийска територия. По време на дискусиите със сирийски официални лица Техеран се позова на операция за проникване в окупираните Голански възвишения и сирийската армия, която си върна част от територия, считана за сирийска според международното право. Асад обаче се противопостави на този вариант.

Сирийският президент, който иска да предпази своя режим от войната, която разтърсва региона от 7 октомври насам, твърди, че подобно действие не може да бъде извършено без тясна координация с Русия, другият му спонсор. Въпреки че все още се стреми да отвоюва провинция Идлиб от опозиционните сили, Асад вярва, че всяко действие от негова територия би отслабило сирийската армия на този фронт.

Подозрения и разследвания

Въпреки че Техеран в крайна сметка избра да отмъсти от територията си в събота, отказът на сирийския режим разшири съществуващата пропаст между Дамаск и Техеран още от началото на операцията "Потопът Ал-Акса" от 7 октомври. Сирийският президент не е забравил, че Хамас, подкрепен от Ислямската република, подкрепи сирийската революция, която беше кърваво потушена. Изправен пред принципа на "единството на фронтовете" в рамките на "Оста на съпротивата", Асад получи предупреждения от Израел и САЩ по различни канали в началото на войната в Газа. Посланието беше ясно: ако той реши да отвори сирийския фронт, за да позволи на Техеран и неговите регионални пълномощници да започнат операции срещу Израел, отмъщението ще бъде насочено лично към него и режимът му ще бъде свален. От този момент нататък Асад остана извън войната.

Съюзниците на Иран се ограничиха до няколко операции от Южна Сирия, на които Израел отговори. Отказът на Асад да позволи на Иран да отмъсти от неговата територия отразява желанието му да запази тази позиция, за да избегне скъпоструваща конфронтация със САЩ или Израел. Но ударът на Израел срещу сградата на консулството на Техеран в заможен квартал на Дамаск отново разпали подозренията на Иран, че режимът може да сътрудничи на враговете му. В опит да отслаби иранското присъствие в Сирия, Израел се насочва към ирански служители или техните военни зони на дислокация в Хомс, в близост до квартал Сайеда Зейнаб, в южното предградие на Дамаск. Освен това той нанася удари по тях в столицата и граничните райони между Сирия и Ирак, както и Алепо.

Зачестилите целенасочени убийства, приписвани на Израел след 7 октомври, създадоха подозрения между Сирия и Иран. L'Orient-Le Jour научи от същите източници, че са били проведени многобройни разследвания за възможно проникване в редиците на служители по сигурността в Сирия - както преди, така и особено след 1 април - което е накарало Асад да направи смени на ключови позиции. Тези промени предизвикаха дебат сред анализаторите. Някои смятат, че Асад е имал за цел да укрепи хората, близки до Иран. Други го видяха като маргинализация в полза на фигури, близки до Русия. На политическия фронт сирийският президент продължава да си сътрудничи с Москва и арабските страни, за да остане извън войната. Въпреки противопоставянето си на всяко иранско отмъщение от Сирия, Асад подчерта ангажимента си за поддържане на добри отношения с Иран, като посочи необходимостта от продължаваща координация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сириец

    8 9 Отговор
    Треба изгони руски окупант от Сириа щото много сириец доде у Бугариа.
  • 2 Съдят не сърдя

    5 7 Отговор
    Утре израел ще е във Сирия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 русия е ислям

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Вие русофашистките вече май станахте мюсюлмани.Ама така е като от християнският свят ви изхвърлиха.Остана да се кланяте на корана яече.

    Коментиран от #9

  • 5 ЗОРО

    3 6 Отговор
    Пълни измишльотини! Сирия не е в състояние да води война с фашистката държава Исрел, защото е в тежко състояние след десетилетие брутална война, спонсорирана от Фащ, ЕС и арабските монархии, както и Турция до определен етап! Това на Иран му е пределно ясно и едва ли би искал невъзможното от Башар Асад! Асад има за задача да възпира приятелчетата на ФАЩ, ЕС, Исрел и Турция в провинция Идлиб, кюрдите на североизток и ислямистките по исрело - сирийската граница...

    Коментиран от #6

  • 6 Израелски фашисти ,

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЗОРО":

    Тва като - ЗОРО от Еритрея .. 🤭
  • 7 Мария

    6 2 Отговор
    Чалмясали същества, останали да живеят у 18 век😆😆😆😆🤦‍♀️, добре че сме надалеч от тях

    Коментиран от #12

  • 8 Може и да е проява на арабска мъдрост

    5 0 Отговор
    Не че Башар Асад се е проявявал досега като мъдрец, но не изключвам някой от съветниците му да има такива способности.

    Ако Сирия беше участвала в нападението срещу Израел това щеше да има няколко последствия:
    1. Сирия щеше да застане срещу Йордания, Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Мароко. Това са солидни арабски държави, с които Асад не иска да си прави шегички.
    2. Сирийското ПВО трябваше да атакува американски, британски, френски, английски и израелски самолети, което щеше да доведе до ответен удар от така изброената коалиция. Този удар нямаше да бъде незначителен и след него възстановяването щеше да е дълго и скъпо. Пък и като видяхме как работи руското ПВО едва ли имаше смисъл да се излагат още веднъж.
    3. Взимането на страна в този конфликт щеше да активира опозиционните въоръжени сили, които към момента някак си са се кротнали и консумират мира.
    4. Иран няма как да е полезен на Сирия политически, икономически и военно. Няма как да се реваншира за евентуалната сирийска подкрепа. Това би могла да направи Русия, но за нея още един фронт, на който лично трябва да участва, ще и дойде не по силите. Да си спомним нерадостната съдба на омиротворителния корпус от Нагорни Карабах, който след изтеглянето си се оказа в месомелачката около Авдеевка.
  • 9 Какво кланяне бе, батко?

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "русия е ислям":

    Те са безбожници. Ако споменават някой бог то е с користна цел.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Смърфиета

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мария":

    Имам един съвет: върви да ръмботищ на пияцата.
  • 13 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Висшият израилтянски духовен съвет: "Персия се разсърди на Феникия"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.