Last news in Fakti

28 Март, 2024 11:49 4 279 50

Защо третият мандат отиде в ИТН

  • мандат-
  • има такъв народ-
  • румен радев-
  • президент

Случи се най-логичното

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напълно логичен бе ходът на президента Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Идеята съвсем не бе просто да се посмее заедно с четата на Тошко Йорданов на приключенията на аджамиите от "разглобката" - това си е едно на ръка. Присмехът в очите на Радев се забеляза още вчера при връщането на мандата от ПП-ДБ, когато Кирил Петков се оправдаваше като хлапак, счупил прозорец, на "чичо Румен", че не е бил той, а Бойко от горната махала.

Образно казано Радев "наби канчетата" на злополучните "иди ми-дойдими партньори" на ГЕРБ, подчертавайки повече от веднъж, че сами са си виновни, но и нещо повече - рискували да вкарат страната в конституционна политическа криза, именно заради заигравката им с основния закон. Както знаем, промените, които те инициираха, свиха избора на президента за назначаване на служебен премиер до няколко точно определени като длъжности високопоставени държавни чиновници. Не стига, че като цяло сме в режим "нема хора", ами зорлем редуцирхме избора за нещо толкова важно. И с унизително снизходителното "съчувствам ви" ги отпрати към неизвестните им политически съдбини.

Защо ходът на Радев за третия мандат с ИТН е логичен. Първо, президентът и хората на Слави са на една позиция относно провала на управлението. Ще кажете - на същата позиция са още "Възраждане" и БСП. Така е, но Радев в момента не би подал и чаша вода на БСП на Нинова, независимо, че щеше да му върне папката след секунди. Отношенията им са приключили. Ясно е, че нов ляв проект под ръководството или поне с благословията на президента би пратил сегашната БСП в нищото, дори и да не постигне нищо друго. Защо да се виждат в Президентството?

"Възраждане" пък бяха декларирали, че имат готовност да предложат кабинет и макар шансът НС да гласува хипотетичния "списък на Костадинов" да гравитира около нулата, можеха да задържат мандата цяла седмица. Ценно време с оглед на всеобщия порив към избори "2 в 1" на 9 юни, за които процедурните срокове изтичат със страшна сила.

ИТН заявиха недвусмислено в аванс, че няма да задържат мандата, ако попадне у тях, а бързо трябва да се ходи на избори. Което напълно ги устройва. Днес те нямат необходимостта от ремонт на някакви репутационни щети, каквито си самонанесоха двата мандатоносителя преди тях. Освен това се надяват и на нов прилив на протестен вот към тях след поредното управленско фиаско - този път нито участваха във властта, нито свалиха кабинета.

Защо мандатът не отиде в ДПС? От Сараите така и не дадоха категорична оценка за приключващото управление, което подкрепяха по техния си начин. Може би като историците искат да изчакат поне 100 години, за да бъдат обективни. Но това не е толкова съществено и едва ли някой се интересува от оценката им вече.

Дали ДПС щеше да бави мача или да върне веднага мандата също не е ясно, но и те са винаги готови за избори, включително сега.

Просто Румен Радев си спести едно публично ръкостискане с новия лидер на ДПС Делян Пеевски, което вече щеше да нанесе и на него прословутите "репутационни щети". Нещо напълно излишно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    22 43 Отговор
    Защото че подиграва с народа... затова!
  • 2 За да

    28 26 Отговор
    си облече Тошко костюмчето !
  • 3 Аджамиите от разглобката

    50 8 Отговор
    Толкова меко казано за простите антибългари от ппдб.
  • 4 Браво 📣

    50 8 Отговор
    Милен Ганев истински журналист. Безпристрастна статия, а има много журналисти със субсидия, към ПП.

    Коментиран от #7, #22

  • 5 Потрес

    35 6 Отговор
    Не умувайте, отиваме на избори!
    Хора послете, какво се случи и на изборите накажете с твърдо не всички Сгобкаджий, който доказаха, че ги интересува самобвластта за да крадат, кой, както може!!!
  • 6 То и гладният редактор Миленчоолу

    8 11 Отговор
    пише като за махленския вестник на Мааксуда - то стил, то изказ... СмЕх!

    Коментиран от #18

  • 7 Да, тоя е със субсидия към РФ!

    10 24 Отговор

    До коментар #4 от "Браво 📣":

    Да не говорим, че и не е особено кадърен...
  • 8 россиян..

    32 5 Отговор
    Колко по бърже се отиде на избори 2 в 1,толкоз по добре,ама още ще береме плодовете на козяшката сгань,тия нема да оставят и една стотинка в хазната,до като дойде служебното правителство-ще има яко кушаньие със черпако,а те имат опит-през декември 2023 год.похарчиха над 14 млрд.лв,кокорчо трябва да отговаря къде отидоха тия пари.
  • 9 мдаа

    13 36 Отговор
    Вместо да се посмеем на сглобката, посмяхме се на президента, който прави реклама на посмешищата в парламента. С каквито се събереш - такъв ставаш!

    Коментиран от #12

  • 10 Герен

    18 5 Отговор
    БРАВО МИЛЕНЕ ХАРЕСА МИ ТВОЯ КОМЕНТАР. НО И ПРЕДИ ТОВА И АЗ МНОГО ДРУГИ СЕ ПОСМЯХМЕ НА СГЛОБАДЖИИТЕ НО И СЕ ЯДОСВАХМЕ. ЩО БЕ МИМЕ ЩО НИ ВЪРТЯХТЕ НА ЖАРТА КАТО ГЕРГЬОВСКО ЯГНЕ. ВИЕ СРАМА НЯМАХТЕЕ ЛИ. А ТИ ПРЕЗ ДЕН НИ ИНФОРМИРАШЕ БЕЗ ФАКТИ КАК СА НАПРАВИЛИ ВЕЧЕ СГЛОБКАТА.
  • 11 Диамантената ръка

    16 22 Отговор
    Щото итн са президентската партия ама и тях и него никой не ги ще...
  • 12 Герен

    24 4 Отговор

    До коментар #9 от "мдаа":

    ТИ У РЕД ЛИ СИ?¡?.ТОЙ ПРЕЗИДЕНТА НИ
    СЕ СМЕЕШЕ СЪС КЕФ КОГА ИМ ВРЪЧВАШЕ МАНДАТИТЕ. И СЪС ПРАВО СЕ КЕФЕШЕ.

    Коментиран от #13

  • 13 гледай себе си

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Герен":

    Аз съм у ред, ама вие не сте!

    Коментиран от #16

  • 14 Демократ

    9 17 Отговор
    Винаги когато много се бърза в политиката се гони скрита цел. Бързането винаги прекъсва нормалния ход на събитията. От 2020 г. досега,когато по площадите на цялата страна излязоха хиляди недоволни българи от управляващата ДС мафия, Борисов, Гешев и Пеевски , много бързо с политически решения трябваше да бъде заглушено недоволството и да бъдат заблудени недоволните. Проведоха се 5 парламентарни избора за 3 години, за до се вкарат в Парламента под различни имена присъдружни на управляващата мафия партии- ИТН, Възраждане, ПП, Български възход. Неудобните на мафията бяха изхвърлени от парламента през 2022 г ,за да бъдат спасени бандитите Борисов и Пеевски, които сега си имат нов Гешев- Сарафов. Пеевски,който от 2015 г. е повод за хиляди протести на хората, сега определя официално съдбата на България ,не слиза от екраните и задава дневния ред на държавата. Той каза още в началото на създадената , че отиваме на предсрочни парламентарни избори и всички , начело с пРезидента веднага изпълняват. За да има такъв синхрон значи заповедите са на един и същ командир в Кремъл. Той има интерес България да е в постоянен политически хаос, за да се изпълняват зловещите му планове за петата колона. Пеевски от КГБ партията на агент А Доган, неслучайно е бил тайно в Кремъл след Дубай, копейките бяха на инструктаж там от 15 до 17.02.2024 г. Народе, събуди се и спаси Родината!
  • 15 Много

    12 3 Отговор
    Много думи - никакъв смисъл
  • 16 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "гледай себе си":

    Найо, не си бе моето момче. Имаш нужда от помощ, потърси я.
  • 17 Смърфиета

    15 1 Отговор
    Най ми хареса "Бойко от горната махала" и "подкрепиха по техния си начин".
  • 18 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "То и гладният редактор Миленчоолу":

    Требва се огръмотява населението, къф ти е зора?

    Коментиран от #35

  • 19 Комунизма умре

    8 17 Отговор
    Това е пореден пирон в ковчега на лявото обединение. ПП и ГЕРБ, ще преживеят изборите, но за БСП, Израждане и ИТН, това въобще не е сигурно. Кирчо може и да се е оправдавал, но и Руменчо е на махленското ниво на Бойко и сие. След финала на мандата, кариерата му ще приключи безславно, както всяка поредна лява надежда. Стефан Янев е добър пример-много шум за нищо.
  • 20 Митова

    11 1 Отговор
    Хубава снимка. Тошко е много фотогеничен.
  • 21 Мис Ирка Атанасова

    7 1 Отговор
    При 2 в 1 гъбарите ще са по-малко... Това е разумното, макар че политиканите не са разумни хич.
  • 22 Мис Ирка Атанасова

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Браво 📣":

    В царство на слепи едноокият е цар.
  • 23 Абе...

    1 16 Отговор
    До 3 "Толкова меко казано за простите антибългари от ппдб." Ако да си образован и ерудиран, с прогресивно мислене и меритократични възгледи те прави антибългарин.... Евала, ашколсун, аферим, ефенди! За да прокопса България и да тръгне да се развива и трябват в пъти повече "антибългари" като тия от ППДБ, иначе все ще си седим в полето на безвремието и турското мазно кафенце.
  • 24 Е ГАТИ ДЪРЖАВАТА

    8 1 Отговор
    Никой не ще да управлява.....
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 10 Отговор
    ЧОРАПА ДАВА МАНДАТА НА ИТН ........... ЗАЩОТО ЧАЛГАРА МУ Е БАДЖАНАК ......... ФАКТ !
  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 6 Отговор
    ПРОСТОТИЯТА НА БАДЖАНАЦИТЕ Е ГОЛЯМА ........... ФАКТ !
  • 27 Напълно

    3 3 Отговор
    точен анализ на главния редактор. Отсрамва до голяма степен неудачния си журналистически екип.
  • 28 безпартиен

    7 1 Отговор
    Има революционна ситуация,но няма нито един революционер!

    Коментиран от #33

  • 29 ЗАЩО

    5 5 Отговор
    ЗАЩОТО ДЕСИ РАДЕВА Е БИВШАТА СЕКРЕТАРКА НА СЛАВЧО.
  • 30 Да напълно логичен бе 

    7 6 Отговор
    Настоящата жена на шайтан фатмака бивша секретарка на кукувците.
  • 31 Резон детре

    6 7 Отговор
    Даде го на ИТН защото ЕДИНСТВЕНАТА причина за създаването на ИТН е да ВРЪЩАТ властта в ръцете на руския чорап и те нямаха търпение да изпълнят нарежданията.
  • 32 Бай Тошко

    2 5 Отговор
    Слави премиер!
  • 33 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "безпартиен":

    ИМА РЕВОЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ .............. САМО В БОЛНИТЕ ГЛАВИ НА КОМУНОПИТЕЦИТЕ ............ ФАКТ !
  • 34 Тук има

    5 2 Отговор
    Тук има Два аргумента! ИТН не разполагат с кадри и при това съотношение в НС е абсурд някой да пожелае такова нещо!
  • 35 Цицоманов

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Смърфиета":

    Тъй, тъй да се огрЪмотява с грАм и трясък :))
  • 36 герп/дъпъсъ

    3 3 Отговор
    След дългата обиколка около кривата круша, мандадът се върна пак при итн, също като през 2021-а. Боко и шиши, правителство не могат да съставят, но няма да оставят и никой друг да го направи.
  • 37 аз предлагам да

    0 1 Отговор
    ЗАКРИВАИ
  • 38 Тагарчук

    3 0 Отговор
    Тъкмо щях да поръчам още няколко самолета Ф 16 и тия комунисти ми развалиха сделката .
  • 39 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    МНОГО СЕ ОБИЧАТЕ АМА НЕ СИ ПРИЛИЧАТЕ ..............................
  • 40 КРОКОДИЛА

    2 3 Отговор
    ЕДИНИЯ Е КЛОУН В КУ КУ БЕНД А ДРУГИЯ Е КЛОУНА ПО ДЪРЖАВНИТЕ ЛЪЖИ ....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Фактъ

    2 1 Отговор
    Славун и итн , като спечелиха изборите , искаха да изпращат македонска маймуна в космоса .
  • 43 АМ ЧИ МНОГО ПРОСТО

    3 0 Отговор
    ЗА ДА СЕ ИЗКЕФИ НА УВИСНАЛИТЕ МУТРИ НА ПП ДБ ДЕБИ.....ТЕ
    ТОШЕ УТРЕ В ПАРЛАМЕНТА ИСКАМ ЕДНО ХУБАВО ШОУ АМА БЪДИ ПИПЕРЛИЯ
    АБЕ МОЖЕ ЛИ ЖИВОТНО ДА Е ПРЕМИЕР
    МАЙ НЕ Е ЗАБРАНЕНО
  • 44 КРОКОДИЛА

    0 4 Отговор
    РАДЕВ Е НЕЩАСНО КОПЕЛЕ ........................
  • 45 Я Я Я Я ДА

    0 4 Отговор
    РАДЕВ Е ЗА СМЯХ И НА МАЛКИТЕ ДЕЦА В ДЕЦКАТА ГРАДИНА .............
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Я Я Я Я ДА

    0 1 Отговор
    Р . Р / ПЛЪХ ........................
  • 50 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    ЩАЛКА УТРЕПАНА МУТРО ............................