Last news in Fakti

28 Юли, 2022 11:05 707 3

Японски депутати на важно посещение в Тайван

  • тайван-
  • тайпе-
  • цай ингвен-
  • япония-
  • посещение

Посветено на регионалната сигурност

Японски депутати на важно посещение в Тайван - 1
Източник: БГНЕС

Група японски депутати, включително двама бивши министри на отбраната, се срещнаха днес с тайванската президентка Цай Ингвен по време на посещение на високо равнище, посветено на регионалната сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Делегацията, оглавявана от японския депутат и бивш министър на отбраната Шигеру Ишиба, заяви, че цели да постигне споразумение с Тайван по въпроси, свързани с отбраната и да се подготви за всякакъв потенциален конфликт в региона, като в същото време се опитва да предотврати започването му, предаде БТА.

"Трябва да помислим какви ситуации може да се случат, какви закони и споразумения трябва да подготвим и какъв вид въоръжения бихме могли да използваме", подчерта Ишиба в президентството. "Трябва да работим заедно, за да постигнем консенсус по това, преди да се случи каквото и да било".

Той отбеляза също, че Токио работи заедно със САЩ за предотвратяване на конфликт в Индийско-тихоокеанския регион. Според него съюзниците в сферата на отбраната "нямат друг избор" освен да се подготвят.

Напрежението в региона нарасна значително на фона на действията на Китай. Управляващата Китайска комунистическа партия смята демократичния самоуправляващ се остров Тайван за своя територия, която може да бъде присъединена отново и със сила, ако се наложи, отбелязва АП.

Японските депутати се срещнаха с президентката Цай и се очаква да се срещнат с премиера Су Чжънчан, както и представители на министерството на отбраната.

"Защитата на Тайван не е само въпрос на защита на суверенитета. По въпросите на стратегическата безопасност Тайван е изключително жизненоважна линия на отбрана на първата островна линия", подчерта Цай. "Ще продължим да задълбочаваме сътрудничеството си с Япония и други демократични партньори, за да защитим мира и стабилността в Индийско-тихоокеанския регион".

Ишиба беше придружаван от депутатите Ясукадзу Хамада, Акихаса Накашима и Такаюки Шимидзу. Всички те са членове на междупартийна група за национална сигурност, в която участват много бивши служители в областта на отбраната.

Ръководителят на делегацията заяви, че Япония носи отговорност да подобрява регионалната сигурност, икономическото развитие и върховенството на закона. "Това не може да става само на думи. Япония трябва да поеме конкретни отговорности в Азия", подчерта Ишиба.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    2 1 Отговор
    Демократична общност. САЩ са ги командировали
  • 2 да де

    2 1 Отговор
    Самураите си играят с огъня да не се окаже, че следващото земетресение не е заради тектоничните плочи.
  • 3 ема

    1 0 Отговор
    Изглжда не са си взели достатъчен" урок" от ВСВ тоя път не Американците ще бъдат победителите ?- а други така,че добре е да си помислят за последствията...Островите завинаги ще " изчезнат" от Световната карта.