Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 09:00 1 054 9

Първо официално посещение в Брюксел на премиера на Северна Македония

  • северна македония-
  • посещение-
  • брюксел-
  • мирча джоана-
  • талат джафери

По време на срещата с Мирча Джоана Джафери е подчертал ангажимента на Северна Македония за евроатлантическата стабилност и сигурност, включително чрез активното си участие в мисиите на НАТО в Косово, Ирак, Босна и Херцеговина и в многонационалните групи на НАТО в Латвия, Румъния и България

Първо официално посещение в Брюксел на премиера на Северна Македония  - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония, Талат Джафери, и заместник-генералният секретар на НАТО, Мирча Джоана, обсъдиха в Брюксел сигурността и стабилността на Западните Балкани, както и глобалната сигурност в контекста на събитията в Украйна и Близкия изток, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие, предаде БТА.

Талат Джафери, който в края на януари бе избран за премиер на техническото правителство на Северна Македония, е на първо работно посещение в Брюксел.

По време на срещата с Мирча Джоана Джафери е подчертал ангажимента на Северна Македония за евроатлантическата стабилност и сигурност, включително чрез активното си участие в мисиите на НАТО в Косово, Ирак, Босна и Херцеговина и в многонационалните групи на НАТО в Латвия, Румъния и България. От тази година Северна Македония заделя 2 процента от БВП за отбрана, като 30 процента от тях са за модернизация на армията, е подчертал Джафери.

Предвид годината, в която над 2 милиарда граждани по света, включително тези на Северна Македония, ще участват в избори, са били обсъдени и предизвикателствата в изборния период, с акцент върху справянето с хибридни заплахи и дезинформация, както и киберзащитата, уточняват в съобщението.

В делегацията на Северна Македония са включени и първият вицепремиер на Република Северна Македония по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи на страната Буяр Османи.

В рамките на посещението си в Брюксел Джафери ще се срещне и с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а в Европейския парламент ще има среща с "евродепутати от проевропейски политически партии".

С европейските лидери Талат Джафери ще обсъди приоритетите на правителството на Северна Македония за продължаване на процеса на европейска интеграция с акцент върху реформите и Плана за растеж на Западните Балкани, подготовката за предстоящите в страната президентски и парламентарни избори, както и теми от регионално и глобално значение, уточняват в съобщението от правителствената пресслужба.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос на време

    9 9 Отговор
    Рсм да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.

    Коментиран от #3

  • 2 😆😆😆

    5 2 Отговор
    Това ще обърне хода на войната в окръжна 👏👏👏
  • 3 🙄🙄🙄

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос на време":

    Там не се влиза зада дръпнеш напред, а зада те дръпнат назад🙄 😆😆😆
  • 4 От посолството

    11 1 Отговор
    Брюксел, земьо македонска!
  • 5 българската окрайна

    7 4 Отговор
    също е превзета от разни албанци и помаци
  • 6 катран

    4 4 Отговор
    албанец премиер на мъкадония....така правят соросоиди..разделяй и властвай..винаги трябва да има интрига...ако албанци не слушкат ще насъскат макъдонци срещу тях и обратно.. политици и от двете групи са на каишката на сащ..
  • 7 Кадир

    7 3 Отговор
    Не ме интересува какво иска да каже. Вето до дупка на Македония.
  • 8 Евроренде

    1 1 Отговор
    Окраина е Руската Македония !
  • 9 дъното

    1 1 Отговор
    братята македонци удариха дъното с премиер албанец - българомразец.
Новини по държави: