Last news in Fakti

2 Март, 2024 04:42 768 7

Вкарват в затвора иранския певец, спечелил "Грами" за протестния химн в памет на Махса Амини ВИДЕО

  • иран-
  • певец-
  • грами-
  • затвор

Шервин Хаджипур е осъден на три години и осем месеца зад решетките

Вкарват в затвора иранския певец, спечелил "Грами" за протестния химн в памет на Махса Амини ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Иранският певец, спечелил награда "Грами", връчена от първата дама на САЩ Джил Байдън, е осъден на повече от три години затвор заради химна, с който подкрепя протестите през 2022 г. във връзка със смъртта на Махса Амини, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В петък, в същия ден, в който в Иран се проведоха парламентарните избори, Шервин Хаджипур публикува в Инстаграм това, което изглежда е част от присъдата срещу него.

Тя гласи, че Хаджипур е получил присъда от три години и осем месеца по обвинения в "пропаганда срещу системата" и "насърчаване на хората да протестират". Съдът е издал присъдата отчасти защото е установил, че той не е изразил надлежно съжаление за публикуването на песента.

Също така му е наложена двугодишна забрана за пътуване и му се нарежда да създаде песен за "престъпленията на САЩ", както и да направи публикации онлайн за тези престъпления.

Хаджипур благодари на адвокатите си и на своя агент за подкрепата.

"Няма да споменавам името на съдията и прокурора, за да не се почувстват обидени и заплашени, защото обидите и заплахите не са в религията на човечеството", написа певецът. "Най-накрая един ден ще се разберем. Дотогава."

Хаджипур вече е излежал известно време в затвора, но е пуснат под гаранция в очакване на решението на съда. Не е ясно дали той вече се е явил за изтърпяване на присъдата си.

Иранските държавни медии, които бяха съсредоточени върху изборите в петък, не отбелязаха присъдата на Хаджипур. Мисията на Иран към Организацията на обединените нации в Ню Йорк не отговори на молбата за коментар, пише АП.

Песента на Хаджипур "Барайе" - или "За" - започва със: "За танците по улиците", "за страха, който изпитваме, когато се целуваме". В текста на песента се изброяват причините, които млади иранци са публикували в интернет, за това защо са протестирали срещу управляващата теокрация в Иран след смъртта на Амини през септември 2022 г., уж за това, че не е носела задължителната си забрадка.

Протестите бързо прераснаха в призиви за сваляне на иранските духовни управници. При последвалите репресии на силите за сигурност загинаха над 500 души, а повече от 22 000 бяха задържани.

Джил Байдън връчи на Хаджипур специалната награда "Грами" за нова песен за социална промяна по време на церемонията миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А колко ли още са репресирани

    3 3 Отговор
    Ма чакайте сега-това няма как да стане в цивилизованият свят...-какво е това"пропаганда срещу системата"...??? Нали за това обвинявате Русия-а па вие демократичните държави същото го правите..?!?!?
  • 2 Акула

    3 5 Отговор
    Милиони изпратиха Навални в Расия, Путин не може да убие всички.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 У главата имаш

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Акула":

    милиони бръмбари-500 човека....

    Коментиран от #4

  • 4 Козлодуй

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "У главата имаш":

    Да се връща на подателя!
  • 5 Бай Лисан

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Акула":

    Те и от други галактики дойдоха да изпратят Нахални...
    Милиони, трилиони, квадрилиони...

    Коментиран от #6

  • 6 Дам

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Лисан":

    Путлер ще го гримират за мавзолея.
  • 7 Посетителите на Капитолия

    4 1 Отговор
    Чакаме награди от доктор Джил Байдън в затвора.