Last news in Fakti

16 Април, 2024 18:36 2 231 32

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

  • иран-
  • израел-
  • сащ-
  • газа-
  • дронове-
  • ракети

Почти всички ракети и дронове, изстреляни от Иран срещу Израел, бяха свалени. Според някои експерти тази провалена операция поражда проблем за Техеран.

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дроновете собствено производство изиграха важна роля за иранското нападение срещу Израел. Те са далекобойни - могат да достигат цели на разстояние до 2000 км и трябваше да нанесат поражения на стотици обекти в Израел. "Атаката бе сериозно замислен опит за разрушаване на израелската отбранителна система", казва пред ДВ военният експерт Фабиан Хинц, който е специалист по дроновите и ракетните системи.

За Хинц нападението не е било само символично. "Иран искаше да уцели и да разруши набелязаните цели. Но това не сработи особено добре. Израелската и американската отбранителни системи прехванаха изключително голям брой от изстреляните дронове и ракети." По данни на израелската армия в нощта срещу неделя, 14 април, Иран е изстрелял срещу Израел около 300 дронове и ракети. Израел и неговите съюзници са успели да прехванат 99 процента от тях.

"Демонстрация на сила"

Иран от своя страна твърди, че е осъществил успешна операция на възмездие срещу Израел. Целта е била просто да се демонстрира, а не да се прилага сила, подчертават експертите в иранските държавни медии. Иран бил показал, че ако реши наистина да приложи военната си сила, ще бъде в състояние да преодолее израелската отбранителна система, без да мобилизира съюзниците си в региона.

Това обаче очевидно не се е удало. Иран е информирал предварително за готвения удар съседните държави, както и САЩ. Операцията, която според Фабиан Хинц се е провалила, поражда голям проблем за Иран, казва оръжейният експерт. "Възможностите на Иран за сплашване зависят именно от тези системи (с които той атакува Израел - бел.ред.)." Дроновете, които Иран е използвал за нападението, са били от типа "Шахед-136", наричани още дронове-камикадзе, както съобщава агенция Tasnim News, близка до Иранската революционна гвардия. Те са леки, малки, не са скъпи и почти не могат да бъдат разпознати от радарните системи. Могат да носят обикновена бойна глава с тегло от около 50 кг и със своя обсег могат да достигнат и Израел.

Иран отдавна произвежда дронове

Въпреки западните санкции през последните 30 години Иран продължи да развива своята програма за производство на дронове и днес разполага с голям арсенал. Иран произвежда дронове още от 1980-те години, казва пред ДВ специалистът по дроновете Оланд Мишел. "Дроновете нямат непременна нужда от високотехнологични компоненти - за разлика от ракетите. Необходимите за дроновете технологии не подлежат на санкции или търговски ограничения. Така например може да се използва обикновен пропелер, както при самолетните хоби модели", обяснява още Мишел.

На базата на технологичния напредък заплахата от страна на иранските дронове нарасна значително през последните години. В момента Иран произвежда прецизни дронове в големи количества, отбелязва Мишел и допълва: "С всяко нападение, особено срещу американските въоръжени сили или в този случай срещу Израел, Иран доставя на отбранителите информация за това как по-добре биха могли да посрещнат тази заплаха. Мисля, че ако такъв удар се беше състоял преди пет години, нямаше да се постигне толкова висока квота на прехващане, както в неделя. Това е игра на котка и мишка".

Въпреки успешната отбрана срещу иранската атака Израел би трябвало да обмисли "широк спектър от сценарии", когато решава каква да бъде неговата реакция на нападението, заяви пред ДВ говорителят на израелската отбрана подполковник Петер Лернер.

Заплахата от въздуха

За въздушните нападения Иран залага на балистични ракети с малък и среден обсег. По данни на американската неправителствена организация Arms Control Association Иран разполага с ракети "Шахаб-2" и "Шахаб-3", които могат да летят на разстояние до над 2000 км и да поразяват и цели в Израел. "Иранците имат много далекобойни ракети с много висока прецизност. Страните по света, които имат такива ракети, не са много", обяснява Фабиан Хинц. "Същевременно те имат следния проблем - техните военни противници САЩ и Израел са на върха, що се отнася до военните технологии.".

Хинц смята, че след последната иранска атака САЩ и Израел са се сдобили с нови познания за оръжейния арсенал на Техеран. "Те могат да съберат много данни."

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    40 7 Отговор
    минус милиард гущера си е успех отвсякъде. Дрон правен в час по трудово с части от алито за 5000 долара се сваля с ракета струваща колкото тристаен в луксозенец

    Коментиран от #15

  • 2 Успех

    43 8 Отговор
    Евреите най-много ги боли, когато загубят пари. Ракетите, които са изстреляли по иранските са скъпи, а Израел е малка страна. Значи Иран е успял.

    Коментиран от #23, #31

  • 3 Ае копейките

    12 31 Отговор
    Сложихте,ли си иранският байрак?С полумесеца.
    Абе вие що сте живи???

    Коментиран от #12, #19

  • 4 Ако са искали да има жертви и разрушения

    43 6 Отговор
    Нямаше да предупреждават за атаката.
    А представете си че използват 1000 или 2000 ракети и дронове и не предупредят какво ще се случи

    Коментиран от #24

  • 5 дюбай

    31 4 Отговор
    Това може да е операция с цел разкриване на позициите и поведението на отбраната.
    А ако се видят сметките: около 60 милиона за Иран срещу около 1000 милиона за Израел, май не само разузнавателен ефект има.

    Коментиран от #22

  • 6 Мишел

    37 5 Отговор
    Ударът на Иран бе ясно предупреждение "Мога да те ударя където поискам, когато поискам и с каквото поискам!" и Израел го разбра съвсем правилно.

    Коментиран от #17, #26, #32

  • 7 Айде

    15 3 Отговор
    Пак си мерят пищовите - успех или провал. Западната система е инвариантна и е сама за себе си. Нямат капка въображение , единствено - извращение.
  • 8 Боро

    36 7 Отговор
    Защо се премълчава фактът, че 9 балистични ракети са пробили ПВО и са ударили 2 военни бази в Негев? Във всички американски медии го пишат, съобщават и за повредена инфраструктура и самолети, намиращи се в базите, загатва се за "леки щети" и по самолети F35. Защо не цитирате " Вашингтон пост", Ню Йорк таймс, Политико? Там не говорят за 99% свалени ракети. Свалени или неутрализирани са всички дронове, но с ракетите, особено балистичните съвсем не е така. В Пентагона си правят съответните изводи и вземат мерки, защото Иран е предупредил САЩ за удара, за количеството дронове и ракети и за часа на атаката цели 3 дни преди това. Ако Факти са прецизна медия, би трябвало да публикува и "неудобни" статии.

    Коментиран от #9, #20

  • 9 Хохо Бохо

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Боро":

    Колонизаторът може да си позволи лукса да има журналистика. В колониите само мисирки и яко пропаганда за зеленчуци. Тва е в общи линии
  • 10 Лумпен

    20 7 Отговор
    Напълниха гащичките мошетата май !
    Още няколко атаки и Израел е чао !
  • 11 Пак неразбрал

    18 3 Отговор
    Иран тества ПВО-то на Израел и съюзниците му - видяха кое минава.Показаха че вече имат куража да водят война и смятат че имат ресурсите за това.Голямото разстояние до Израел важи и в обратна посока,тоест пряката помощ от САЩ и НАТО автоматично води до 3-та световна.
  • 12 факуса

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ае копейките":

    за да ви е гадно центавоси,нахрен им на юдеите
  • 13 Милен

    24 2 Отговор
    Е па я не съм експерт, ама си мисля, че ако иранците направят още две три подобни "неуспешни" атаки евреите ще почнат да молят за пво "съюзниците си".
  • 14 ДОКИ

    28 6 Отговор
    Така е Иран са мозъци, че и отгоре. Добър урок дадоха. А и са пичове- няма жертви, трошено, простотии и тн. Просто джентълмени- евала!
  • 15 стоян

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    До 1 ком - другар гледах филмчета в ютуб как тия иранските дронове еврейските пилоти със самолетни картечници ги пукаха като панички на ловно стрелбище та за какви милиони за ракети тука си писал

    Коментиран от #18

  • 16 Ти си

    10 1 Отговор
    Видях че статията е от DW и не четох надолу.
    Дори и коментарите под статията бе прочетох....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хохо Бохо

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    От коя игра бяха клиповете? Или с камера с нощно виждане бяха снимани? Кажи ве гений
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 е как защо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Боро":

    нали всички медии слугуват../
  • 21 Сск

    6 1 Отговор
    Успеха е грандиозен- все пак не се изсипаха още на иранска територия!
  • 22 Изглежда

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "дюбай":

    Точно това е била целта на Иран,а именно да види възможностите на Израелското ПВО. Имайки в предвид,че е изтреляла 3 различни класа ракети и БПЛ.Определено не е имала за цел да нанесе сериозни поражения по Израел. Въпреки това има и точни попадения по главната писта и някой друг самолет на авиобаза за, която се твърди, че именно от нея са излетели ф35 при бобардирането на посолството в дамаск

    Коментиран от #25

  • 23 До седмица

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Успех":

    САЩ ще одобрят военна помощ за Израел на стойност над $20 милиарда.

    Коментиран от #29

  • 24 Опорките

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ако са искали да има жертви и разрушения":

    Опорките...
  • 25 Басни

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Изглежда":

    за малки деца
  • 26 Ударът на Иран бе ясно послание:

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Иран не може да направи нищо на Израел, колкото и да се пъне.
  • 27 ФАКТ

    4 2 Отговор
    УДАРЪТ НА ИРАН СРЕЩУ ИЗРАЕЛ Е УСПЕШЕН!
    В АТАКИТЕ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ СА УЧАСТВАЛИ ПЕТ ДЪРЖАВИ. В БЪЛГАРИЯ ТОВА ГО ПИСА САМО 1 ИЛИ 2 МЕДИИ, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МЪЛЧАХА, КАТО КОМУНИСТ ПРЕД РАЗСТРЕЛ.
    ПИТАМ:НИМА КАТО ИРАН, СИРИЯ ЙЕМЕН, ЛИВАН, ПАЛЕСТИНА - ХУСИТЕ СА ОБСТРЕЛВАЛИ С РАКЕТИ И ДРОНОВЕ ИЗРАЕЛ, ТОЙ ГИ Е ПРИЗЕМИЛ ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ ЛИ - 99%, КАКТО ТВЪРДИ ИЗРАЕЛ. ИМА ЛИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК, КОЙТО ДА ВЯРВА НА ТОВА ТВЪРДЕНИЕ? АМИ ДА ГО ОБЯВЯТ ТОГАВА ИЗРАЕЛ ЗА ГИНЕС.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 няма значение

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "До седмица":

    Иран може да изтрие Израел от картата и след тази помощ... Северна Корея може да изтрие Щатите, а Русия - Великобритания ... И всичко шси доди на мястото .
  • 30 минус 1,3 милиярда долара

    0 0 Отговор
    колко да е неуспех? да не говорим ,че на ракетите им свършваше капацитета нали ...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бенямин Нетаняху

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Показаха на арабите къде им е мястото Спомнете си за цар Леонид