Last news in Fakti

27 Април, 2024 05:11 871 3

ЕС отпуска нова хуманитарна помощ за палестинците в Газа

  • палестина-
  • европейски съѝз-
  • хуманитарна помощ-
  • газа

Тя е в размер на 68 милиона евро

ЕС отпуска нова хуманитарна помощ за палестинците в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз обяви днес нова хуманитарна помощ, на стойност 68 милиона евро, за палестинците в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Палестинският анклав е опустошаван вече повече от шест месеца от израелски бомбардировки и сухопътни операции, предприети в отговор на безпрецедентното нападение на палестинското радикално движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, взело близо 1200 жертви, предимно цивилни. Сега наброяващото около два милиона души мирно население в Газа зависи от хуманитарна помощ, за да оцелее.

"Предвид задълбочаващата се тежка хуманитарна криза в Газа и постоянно нарастващите нужди на място, Европейската комисия увеличава финансирането си за подпомагане на палестинците", се казва в комюнике на ЕС.

"С тази подкрепа общата хуманитарна помощ на ЕС за палестинците в нужда в Газа и в целия регион през 2024 г. възлиза на 193 млн. евро", се посочва в комюникето.

ЕС отбеляза, че новата помощ ще се съсредоточи върху доставките на храна и питейна вода, осигуряване на канализация и подслон, и ще бъде доставена чрез местни партньори.

ООН заяви, че израелската операция е превърнала Газа в "хуманитарен ад", което буди опасения, че населението там е застрашено от глад.

ЕС и САЩ призоваха Израел да допусне повече помощ в ивицата Газа. Вчера американската армия съобщи, че е започнала да изгражда плаващ кей близо до брега, за да увеличи доставките в Газа.

Според АФП, която се базира на израелски официални данни, при атаката на "Хамас" срещу Израел са загинали 1170 души, повечето - цивилни. В отговор Израел се зарече да унищожи движението "Хамас", което управлява Газа от 2007 г.. Израелската армия започна офанзива, която по данни на здравното министерство в палестинската територия е отнела досега живота на 34 356 души, повечето от които - мирни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай той Толстой

    3 0 Отговор
    Накрая ще ви отрежат главите,което и заслужавате!!!
  • 2 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ДО КОГА ЕВРОПА И САЩ ЩЕ ............. ПОДКРЕПЯТ КАМИЛАРИТЕ - ТЕРОРИСТИ ? ? ? ..........
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.