Last news in Fakti

7 Май, 2024 07:25 2 836 38

ISW: Тече битка за власт в Кремъл преди новия президентски мандат на Владимир Путин

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • дмитрий медведев

Целта е да си осигурят преждевременно влиятелни роли в случай, че силният човек в Кремъл напусне властта в края на новия си мандат

ISW: Тече битка за власт в Кремъл преди новия президентски мандат на Владимир Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл отново засилва кампанията си за контрол над Запада, като използва ядрени заплахи и дипломатически манипулации. Особено активен в заплахите е бившият президент Дмитрий Медведев.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

От друга страна руските елити и служители на Кремъл се борят за влиятелни постове в руското правителство преди встъпването в длъжност на 7 май на досегашния президент Владимир Путин.

Целта е да си осигурят преждевременно влиятелни роли в случай, че силният човек в Кремъл напусне властта в края на новия си мандат.

На 6 май руското опозиционно издание "Медуза" съобщи, че негови източници в Кремъл твърдят, че руските елити са започнали активно да спекулират с това кой ще влезе в новото руско правителство след встъпването в длъжност на Путин, и отбеляза, че някои елити са "напрегнати", надявайки се на повишения и притеснявайки се от понижения.

Друг източник, близък до руското правителство, заяви пред "Медуза", че в момента служителите на Кремъл и руският елит се опитват да заемат "възможно най-високата позиция", в случай че предстоящият шестгодишен президентски мандат на Путин е последният поради възрастта му.

ISW не е забелязала никакви признаци, че Путин възнамерява да напусне властта след приключването на предстоящия си президентски мандат. Поради това евентуалните усилия на Путин да позиционира елити, които да го наследят, и усилията на елитите да се позиционират в правителството вероятно са преждевременни.

Един от източниците твърди, че руските елити спекулират, че кметът на Москва Сергей Собянин или първият заместник-ръководител на руската президентска администрация Сергей Кириенко могат да станат следващият руски министър-председател, докато други източници изразяват съмнение, че настоящият руски министър-председател Михаил Мишустин ще подаде оставка.

Източник, близък до Федералното събрание на Русия, заяви пред "Медуза", че депутатите от руската Дума вече са готови да одобрят отново Мишустин за министър-председател.

Руски вътрешен източник, който редовно е бил точен за предишни промени в руското военно командване, твърди, че руското военно командване е назначило командирите и началниците на щабове на новосформираните Ленинградски и Московски военни окръзи (ЛВО и МВО).

Кремъл продължава да затяга рестрикциите по отношение на лицата, които определя като "чуждестранни агенти", като ограничава възможността им да изпълняват държавни функции, вероятно в рамките на прикрита чистка на служители, които не се съобразяват адекватно с Кремъл.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) извърши успешен удар с морски дрон срещу руски патрулен катер в окупирания Крим на 6 май, а според съобщенията украинските сили адаптират своите морски дронове за борба с руските отбранителни мерки.

Русия може да смени страната в гражданската война в Судан, за да подкрепи Суданските въоръжени сили (СВС) в стремежа си да създаде военноморска база в Червено море, което би съгласувало иранската и руската политика по отношение на Судан и би създало възможности за засилено иранско-руско сътрудничество в Судан и в по-широкия район на Червено море.

От 2008 г. насам Русия се стреми към пристанище в Червено море, за да защити икономическите си интереси в района и да подобри военната си позиция, като увеличи способността си да предизвиква Запада в по-широкия регион, включително в Средиземно море и Индийския океан.

Русия може да смени страната в гражданската война в Судан, за да подкрепи Суданските въоръжени сили (СВС) в стремежа им да създадат военноморска база в Червено море, което би съгласувало иранската и руската политика по отношение на Судан и би създало възможности за засилено иранско-руско сътрудничество в Судан и в по-широкия район на Червено море.

От 2008 г. насам Русия се стреми към пристанище в Червено море, за да защити икономическите си интереси в района и да подобри военната си позиция, като увеличи способността си да предизвиква Запада в по-широкия регион, включително в Средиземно море и Индийския океан.

Подкрепата на Русия за суданската армия ще бъде от голяма полза за Иран, тъй като ще съгласува иранската и руската политика и стратегия в региона, което ще подпомогне собствените цели на Иран за осигуряване на база на Червено море в Судан.

Освен това Кремъл преследва второстепенни цели, включително изместване на украинското и американското влияние в Судан, чрез връзките си с местната армия.

Наскоро руските сили потвърдиха напредването си северозападно от Сватово, близо до Авдеевка, в западната Запорожка област и в източния (левия) бряг на Херсонска област.

Украинският началник на Запорожка област Иван Федоров заяви, че руските власти са създали необходимата инфраструктура за призоваване на украинци в окупираната Запорожка област и планират да призоват над 150 000 украинци в руската армия в неуточнен период от време.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази битка няма

    10 4 Отговор
    да е дълга и отсега е ясно, кой ще е печелившия...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Че той нали няколко пъти умря?

    26 5 Отговор
    Забравихте ли вече?Факти?Нали ги писахте няколко пъти, че Путин е умрял...

    Коментиран от #7, #9, #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русия няма

    21 8 Отговор
    Ракети, свършиха още 2022 година, Урсулата каза.Всички западни демократични свободни медии писаха тогава.

    Коментиран от #26

  • 9 Варненец

    7 16 Отговор

    До коментар #4 от "Че той нали няколко пъти умря?":

    Ти от къде знаеш, че не е умрял??? По двойниците ли съдиш?

    Коментиран от #15, #17

  • 10 БОЗА

    16 2 Отговор
    "Кремъл продължава да затяга рестрикциите по отношение на лицата, които определя като "чуждестранни агенти", като ограничава възможността им да изпълняват държавни функции..."

    При нас държавата трябва да лопне кепенците,при такава ситуация...НПОта са навсякъде ... ;-)))

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 11 Мокрите

    13 6 Отговор
    Холивудски сънища.

    Коментиран от #33

  • 12 Швейк

    10 10 Отговор
    Борбата за власт е най-здравата и най-трайната руска традиция.

    Коментиран от #20, #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 То с тая логика,

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    Всички са умрели и имат двойници, тройници и петорници.😃
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А ти откъде знаеш,

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    че не си умрял и в момента пише двойника ти?
  • 18 Байдънова

    14 5 Отговор
    Америка да си гледа болното здраве на говедарските си земи и да забрави ,че всички са индианци защото ще я удари влак.
  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    18 7 Отговор
    ПОНЕ БИТКАТА НЕ Е МЕЖДУ ДЕМЕНЦИИ
    ИЛИ ПЪК ПАКИСТАНЦИ И ИНДИЙЦИ
    КАТО В АНГЛО-САКСОНИЯ :))

    Коментиран от #22, #29

  • 20 Шланг

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Швейк":

    А не на САЩ или Израел ,или Великобритания ,или нацистка Германия ,или на Франция .....или на България.
  • 21 Много полезна информация от базирания

    12 7 Отговор
    ISW: Тече битка за власт в Кремъл преди новия президентски мандат на Владимир Путин
    Целта е да си осигурят преждевременно влиятелни роли в случай, че силният човек в Кремъл напусне властта в края на новия си мандат

    Уууубрее! Напълниха ми душата тия!!!!

    С такава пошла западна пропаганда, Русия няма нужда да си харчи парите за пропаганда дори

    Коментиран от #25

  • 22 Това

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Е пи ар на "интелиджънса" им ,с който се опитват да кажат на руснаците , че могат да се докопат до Путин. Само ,че има една малка подробност. Путин знае докъде могат да стигнат ,а те не знаят и постоянно си мислят ,че блъфира.
  • 23 ъхъ

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Че той нали няколко пъти умря?":

    Истинският Путин беше добродушно малко жуже, сегашния двойник е гневен малък трол.
  • 24 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    бункерния няма да го бъде
  • 25 Тия от ISW....

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Много полезна информация от базирания":

    ...да не са завършили някой Български Университет,че пишат толкова ,,компетентно"...?!
  • 26 не знаеш ли

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Русия няма":

    Вече пуцат с ирански
  • 27 Потресен

    5 6 Отговор
    Поробители в действие!
    Един ден руският народ ще заклейми собствените си путински поробители!
  • 28 пътник

    5 0 Отговор
    Малко история и логика:Когато под смъртна заплаха лекарите не са обявили смъртта на Сталин,четирима до трупа му са се боричкали за червената власт.И кой надделял-най-хитрият.И първа паднала главата на най-върлия и верен сталинов лакей Лаврентий Берия/разстрел /.Нарича се ирония на историята!!!
  • 29 Потресен

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А между убийци,разбрах
  • 30 Хмхмхмхмхм

    2 7 Отговор
    Руснаците надминаха немските фашисти от ВСВ- искат украинците да се бият срещу собствената си държава за нейно унищожаване и сами да я сринат... Това са ненормални изроди- същите като всеки, който ги подкрепя...
  • 31 АСТИНОМИЯ

    5 2 Отговор
    Ами то и в България тече битка за власт ! Бойко и Делян здраво я държат и за нищо на света не дават кокала си , който са захапали от 10-15-20 години вече. Алчна работа !
  • 32 ПЪГУОШ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Швейк":

    Само за Русия ли ? Ха помисли малко !
  • 33 Джазмин Джей

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мокрите":

    Не знам дали тече битка за власт в Кремъл, а ми е интересно дали борбата за власт не тече в САЩ!?! Защото от 30 Април 2024 Министерството на финансите на САЩ вдигна временно санкциите за операции с руски банки за разплащания в сферата на енергетиката. От американското финансово министерство уточняват, че за свързани с енергетика ще се смятат транзакции по добив, производство, преработка, втечняване, транспорт или покупка на нефт и ред други енергийни ресурси, включително втечнен природен газ, дървесина, въглища и уран. Разрешението обхваща всички сделки с руски банки, свързани с производството, доставката или обмена на енергия, по какъвто и да е начин. А по-рано т.н. президент на САЩ Джо Байдън твърдеше, че САЩ ще вземат мерки за още по-голямо намаление на доходите на Русия от продажбата на енергоносители, като ще въведат нови санкции.
  • 34 Евросметка

    2 2 Отговор
    Който и да е, няма да се превърне в зависим пудел.
  • 35 Ахахаха, каУинкииии

    1 1 Отговор
    "ISW не е забелязала никакви признаци, че Путин възнамерява да напусне властта след приключването на предстоящия си президентски мандат".

    Мандатът е 6 години, бе, айде изчакайте малко поне.
  • 36 МГанчев

    1 1 Отговор
    Украйна има влияние в Судан???? ....
    Къде ги копате тези , анал изатори" ?
  • 37 любител

    2 4 Отговор
    като ги гледам как се радват който и да застане на чело ще мачка краварите до край. хахаха
  • 38 Ами,нищо ново

    2 0 Отговор
    Медведев се е изпъчил ,но Вожда нещо му се надсмива!Както и да е ,тяхното влияние по всички точки на света е лицемерно,стремеж да се окопаят в тяхна полза ,да ескалират конфликти ,ако усетят нестабилност в даден регион от което да се възползват.Хибридни атаки чрез платени зомбита ,манипулативни ,извратени,над закона ,ако изобщо спазват някакви принципи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания