Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 08:14 1 291 7

Костадин Ангелов зове спешно да се забрани износа на инсулин

  • инсулин-
  • лекарства-
  • износ

Около 40 хиляди са инсулинозависимите пациенти с диабет тип 1 и приблизително 110 хиляди с диабет тип 2

Костадин Ангелов зове спешно да се забрани износа на инсулин - 1
Снимка: БГНЕС

Спешни действия, с които да се забрани износът на животоспасяващи лекарства, включително инсулин, поиска председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов от ресорния министър Христо Хинков. В официален документ до здравния министър депутатът от ГЕРБ цитира писмо, подписано от 186 деца и пълнолетни с диабет, които настояват за спиране на реекспорта на инсулин.

"Без инсулин е равно на 96 часа живот" - това послание е изписано върху снимките на тези хора, прикачени към писмото им. В него се посочва, че в аптеките липсват инсулините "Тресиба" и "Фиасп".

"Около 40 хиляди са инсулинозависимите пациенти с диабет тип 1 и приблизително 110 хиляди с диабет тип 2. С липсата на инсулин Вие ни поставяте в условия на дискриминация", посочват подписалите се в писмото, припомня БНР. Техният призив идва в навечерието на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември.

Диабетици и хора, нуждаещи се от инсулинови лекарства, сигнализират за липсата им в аптечната мрежа от няколко месеца насам. Още в края на юли омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър Христо Хинков за десетки жалби от граждани - диабетици. Ковачева поиска проверки по конкретните жалби и при констатиране на пропуски или нарушения настоя за незабавни мерки по тяхното отстраняване.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво ме интересува?

    1 2 Отговор
    Важното е че Борисов вече не краде.
  • 2 Ботоксът

    1 0 Отговор
    да връща заграбеното !
  • 3 аз нямам диабет , а

    1 1 Отговор
    от Турция могат да вкарат за 2 дни . аптекарите обясниха, че са продавачи и не са виновни , ако няма в склада . Няма и 5 валентни ваксини . Явно електронната рецепта се въведе късно . А плащанията са важни за аптекарите . Нещо което липсва му вдигат цената . Което го има се изнася в Украйна, защото те нямат . Даваш Аспирин и вземаш зърно . А с електронната рецепта се дава само на едни сложни пациенти .

    Коментиран от #5

  • 4 СЗО

    2 2 Отговор
    Няма такива наглеци и двуличници като ГЕРБ
  • 5 могат ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "аз нямам диабет , а":

    Знаеш ли че износа на лекарства от Турция е забранен?
  • 6 присъединявам се

    1 0 Отговор
    Забранете износа на инсулин!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.