Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 14:15 1 591 1

Неподозираните ползи от горещия шоколад

  • горещ шоколад-
  • ползи за здравето-
  • антиоксиданти-
  • какао

Любимата топла напитка, особено около коледните празници, има забележителни лечебни свойства

Неподозираните ползи от горещия шоколад - 1
Снимка: Shutterstock

Горещият шоколад е любима зимна напитка, състояща се от какао на прах или разтопен шоколад, понякога и парченца шоколад за украса, мляко или вода, както и захар. Обикновено е предназначен за топла консумация и е предпочитана напитка, особено около коледните празници.

Счита се, че първата шоколадова напитка е създадена от маите преди около две хиляди години, а какаова напитка е била съществена част от културата на ацтеките.

Напитката става популярна в Европа след като е пренесена от Мексико и впоследствие претърпява някои промени.

До XIX век горещият шоколад е влизал и в медицинска употреба, за да лекува стомашни разстройства и неразположения.

Всъщност шоколадът е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак. Важно е да се има предвид, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти съдържа, пише "Фокус".

Може би фактът, че топлият шоколад е "лек срещу лошото настроение" е широко разпространен, но знаехте ли, че освен това, шоколадовата напитка влияе добре на артериалното здраве.

Флавоноидите в горещия шоколад са полезни за артериалното здраве. Те намаляват риска от сърдечни болести, понижават кръвното налягане и подобряват състоянието на кръвоносните съдове.

Въпреки положителните страни на топлия шоколад, консумирайте напитката в умерени количества и помнете, че съдържа захар и наситени мазнини, затова не е добра идея да си позволявате да пиете повече от две чаши дневно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    2 1 Отговор
    сега ако прочетът тази статия разни миски моделки чалгарки и плеймейтки ще си изръфат гъ-а от яд.