Last news in Fakti

19 Април, 2024 21:40 1 704 54

Главчев: Митов беше моят кандидат, сега отговорност за външната политика носи този, който не подписа указа

  • димитър главчев-
  • даниел митов-
  • министър

Иран атакува с дронове Израел. Още през нощта се чух с транспортния министър, за да се изпрати самолет и да се евакуират българи от Израел, обясни той. През цялото време не успях да осъществя комуникация с министър Димитров. В такава извънредна ситуация да не можеш да се свържеш със своя министър е недопустимо

Главчев: Митов беше моят кандидат, сега отговорност за външната политика носи този, който не подписа указа - 1

Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Даниел Митов беше моят кандидат. Това не е кастинг и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Той реши да се съобрази с президента, изтъкна и защо се оттегля. Аз нямам откъде да търся нов кандидат и нямам намерение да предлагам друг. За българската външна политика при това положение, отговорност носи, този който не е издал указ. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в предаването „Панорама” по БНТ.

„Имаше поредица от събития, след които се стигна до тук. Иран атакува с дронове Израел. Още през нощта се чух с транспортния министър, за да се изпрати самолет и да се евакуират българи от Израел, обясни той. През цялото време не успях да осъществя комуникация с министър Димитров. В такава извънредна ситуация да не можеш да се свържеш със своя министър е недопустимо”, категоричен е служебният премиер.

Тези събития се случват в неделя – много преди думите на Бойко Борисов на партийно събитие, уточни той.

"Аз заявих намерението си и представих характеристиката като политически балансирана. Изключително трудно е да се намерят хора, които не са политически обвързани за министри. В разговора си с Рюте той възкликна и каза: От къде да намериш непартийни кандидатури. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет, мисля, че съм се справил", поясни той.

За работата със Стефан Димитров служебният премиер заяви: "Не мисля, че е криза в кабинета, той се ползва очевидно с доверието на президента Радев. Така или иначе се казва, ме кабинета има различно влияние", коментира още Главчев.

"На всичките министри няма как да им проверя биографиите", посочи още Главчев и допълни, че е трудно да няма никой от кабинета, който да не е свързан с ГЕРБ.

Случаят с Вътев е доста по-различен, поясни той. Още при първия ни разговор той каза, че има колебания дали да поеме, тъй като има забележки към действащите зам.-министри. Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен, но той пак остана с известни задръжки, в случая на Вътев той предпочете да напусне, но и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа.

"Даже не знам защо коментираме Гвоздейков. Той каза, че може да се справи. Ако бях оставил външния министър да бъде координатор - щеше да е още по-зле. Координаторът не е шеф на щаб, той координира институциите, които провеждат изборите, той съгласува нещата. На първата среща, която беше онзи ден, нямаше никакви противоречия, даже от ЦИК казаха, че са доволни, че се провежда сега. Всички са в комуникация и има предпоставки за честни избори", коментира още Главчев.

"Бюджетното салдо е на плюс с 400 млн., фискалния резерв - 11 млрд. към 31 март, след това данните нормално се променят, зависи кой каква дата избира. Имаше притеснения, когато се направиха 2-3 млрд. харчове за няколко дни и НС взе решение за спиране на харчовете", коментира още премиерът.

"Нямаше тревожни позиции в Брюксел. Всички осъзнават, че Европейските избори са предизвикателство. Единствено казаха: О, на вас ще ви бъде още по-трудно", когато разбраха, че ще имаме двойни избори", отбеляза още служебния премиер.

"Изглеждам ли ви щастлив? Не особено", обяви Главчев, по повод въпрос дали се радва от това, че зае поста на служебен премиер. "Ако няма кой друг, ще поема", е заявил той преди да се съгласи за поста. "Хората, които подбрах, смятам, че са балансирани. Ако условието е да няма хора от ГЕРБ, аз почти към го спазил. Даниел Митов знам, че щеше да започне с летящ старт, но тай направи своя избор. Но както казах, аз нямам друг избор". Това няма да породи криза между него и президента, тъй като "имаме добър професионален диалог", посочи Главчев.

"Нямам дългосрочни амбиции, служебното правителство е с кратък срок, трябва да има честни избори и да не спираме България по европейския път за развитие", каза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко каза

    64 0 Отговор
    Една голяма пръдня!

    Коментиран от #11

  • 2 Кукла на конци

    67 1 Отговор
    Си ти главуне и винаги си бил

    Коментиран от #4

  • 3 ХАХАХА

    51 1 Отговор
    Главен, този който не подписа указа е президента на България, а изказа ти говори за манталитета!
  • 4 Човек

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кукла на конци":

    Факт е това
  • 5 Въпрос

    42 1 Отговор
    Докога българи балъци ще продължават да ви мачкат мутрата о ортаците му ! Мислете бре !
  • 6 Зевс

    48 0 Отговор
    Ние външна политика отдавна нямаме!
  • 7 Калин

    54 0 Отговор
    Лекенцето Митов си оттегли кандидатурата, за да не бере големия срам, след като разбра че президентът Радев ще го пореже . Срамът от целия този цирк обаче си остава , но ще го поеме главанакът Главчев.
  • 8 главчо

    46 0 Отговор
    за луди ли ни вземаш ?
  • 9 КОЛКО СЕ ...НЕУБЕДИТЕЛЕН ГЛАВАНАкОФ

    48 0 Отговор
    ТОВА ТИ РАЗПОРЕДИ ОНЯ ОТ БАНКЯ....
  • 10 Никой за нищо не е поел

    36 0 Отговор
    отговорност досега. Това за вас е една имагинерна дума, служеща ви впоследствие на неудобни журналистически въпроси да отговаряте с въпроса " ами, питайте този или онзи, той да носи отговорност". И така в интриги и кавги минава управлението ви. Интересно, остава ли ви време да свършите нещо по съществено от това за което сте назначени.
  • 11 ГЕРБЕР

    6 42 Отговор

    До коментар #1 от "Ко каза":

    РАДЕВ ПОГУБИ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #25

  • 12 И ти като

    38 1 Отговор
    Боко , дай ви само пари , а отговорност никаква ! Жалки и нищожни !
  • 13 Главанак

    46 0 Отговор
    Преди Митов имаше друг твой кандидат! Радев подписа указа! Каква отговорност да носи? За това, че служиш на други, а не на собственият си разум, Президентът няма как да носи отговорност !
  • 14 Пиколо!

    40 0 Отговор
    Жалкар тиквовиден, Радев ти даде втори шанс, но стана ясно, че нито заложби имаш, нито нещо мъжко.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нннн

    42 0 Отговор
    Ако Митов ти беше кандидатът, защо предложи Димитров в началния вариант на кабинета? Американският надзирател ви скръцна със зъби двамата с Боко напълнихте гащите и изведнъж едновременно се ,,сетихте" за Къдравата Сю... Подлоги неизмити такива.

    Коментиран от #32

  • 17 Иво

    34 0 Отговор
    Главанак, Къдравта Сю не е твоя кандидат, а на Боко и Шиши, не ни прави на малоумни!!!!!! Браво на Радев!! Това е държава, ей, не личната партиика на Тиквата!!
  • 18 Главандуров,

    25 0 Отговор
    всички гепирасти сте изключително пръсти, но ти си им знаменосеца. Понеже не можеш и да четеш явно си отишъл при президента с погрешния списък, а. Твоята деб...щина е трудно достижима, ей.
  • 19 Пуфи

    26 0 Отговор
    Изборът беше н0аа господарят ти от Банкя, подлогооо
  • 20 Преди часове

    32 0 Отговор
    Банкянския избръщолеви , че Радев носи отговорност , щом не му ще Дани бой , сега и тоя и той повтаря същите тъпни !
  • 21 Факти

    30 1 Отговор
    До снимките на тези двама велики българи, изглеждаш като ид ..от!!!!
  • 22 Хаха

    22 0 Отговор
    Не, Галванак! Ти нямаш ншто един кандидат сред министрите си! А къдравата Сю е кандидат на Галя от Козяк! Ти си един Послушко и Буква Безгласна! Много народ не сме забравили как уж подчинения ти по Конституция премиер Безкнижник те отстрани само с поглед, като председател на НС и депутат, а ти послушно си подаде оставка!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боримечков

    22 0 Отговор
    Докога българите ще търпим подобни нагли и нискоинтелигентни същества да се подиграват с нас ?????!!!!!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДСБ

    20 0 Отговор
    Главчо преди 10 дни къде беше че не си назначи Дани , ама Банкята сега са сети нещо и ти нареди . Целият този цирк който ни спретнахте с вашите машинации показва твоята зависимост от Банкята и че всички вие сте заложници на един самомнителен нарцис нямаш нищо общо с демократичните ценности в политиката на ЕНП , и в случаят Радев няма никаква вина за кашата която вие си забъркахте

    Коментиран от #29

  • 27 Я па ти

    17 0 Отговор
    Кукла на конци! Жалък си!
  • 28 Главчев ли си...

    15 0 Отговор
    ...Главанак ли си...не знам...?!
    Но знам със сигурност,че яката се изложи с този театър около това кой да бъде външен министър ...!
  • 29 ТОЧНО ТАКА...!

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДСБ":

    А пък на Банкята му нареди...Галя,от Посолство-ТО...!
    Ама малко късничко,че цирка стана пълен...!
  • 30 Вече започна да се оправда

    12 0 Отговор
    Няма ли е един достоен политик , който няма да хленчи постоянно, а ще свърши някаква полезна работа!
  • 31 Никой

    8 0 Отговор
    И за какво ти е външния министър бе,счетоводител? Ще го пращаш да се скара на Израел и Иран ли ? Нали си изпратил самолет, какво още искаш?
  • 32 Така е!

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "нннн":

    И последва Втора Серия на бозата...-
    Къдравата Сю,пък се направи на мъж и...отказа...🤣😆😂😝👍👏!
  • 33 Рангел

    12 0 Отговор
    Главчо гламав и теб тиквата те направи за смях,също като Фидосова,майката на нацията,ПКП-то,Цецо асансьора и хиляди знайни и незнайни герберастки подлоги
  • 34 Перо

    12 0 Отговор
    Главчев отдавна е избрал и предложил своя външен министър и поправките не са грижа на президента! Няма за правителство за 2 месеца, да се занимава с назначения, преназначения, уволнения, клетви, гласувания и т.н. Главчев да е мислил на време, а не да слуша партийни функционери, които нямат никакво отношение към това правителство!
  • 35 Лост

    7 0 Отговор
    Приказва все едно си няма министър.Досегашният си е още там.Аз ,ако съм на министъра ще му звъня всяка вечер след 23 часа.
  • 36 Боклуците на Боклука

    12 0 Отговор
    Пълен идиот и боклук си Главчев....
  • 37 РЕАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Виж му суратя на тия, виж му името, чуй му глупавия речник. Подигравка е такова същество да е министър председател. Бойко де викаше " Магаре да предложа, магаре ще изберете" Главчев, самота.
  • 38 Нашият

    1 9 Отговор
    Президент работи против България и българите
  • 39 Бавно развиващ не

    1 0 Отговор
    Прави никакви промени в администрацията на никакви нива ако има такива ги анолирай безмислиниса ще стане по лошо гарантирам ти. Сори главчев не е лично към теб а сянката
  • 40 Хахаха

    4 0 Отговор
    Тръц
  • 41 кой го е.бе

    5 0 Отговор
    Значи ако Димитров продължава да се изказва неподготвен в присъствието на хора от американското посолство то Тиквата и тоя главанак ще казват че Радев е виновен...хахаха пълни иди.оти
  • 42 Абориген

    3 0 Отговор
    Егати наглия главоч!
  • 43 Българка

    3 0 Отговор
    Хитрата сврака с двата крака. Боко така организира избирането на служебен кабинет, че да направи правителство на ГЕРБ и ДПС без проведени избори, който дълго да управлява и след тях. Обаче тъпото си е тъпо, та вдлъбнато и станаха за смях и Баце, Главчо и къдравата СЮ. Сега се започва с провалите, най-хубавото предстои. Масово гласуване му е цаката.
  • 44 крис

    0 0 Отговор
    Главчев,доколкото си спомням ти избра министър Димитров в кабинета??
  • 45 язък

    0 0 Отговор
    авторитет се гради с години, съсипва се за минути.
    И на този канчето му не издържа боя.
  • 46 докога

    1 0 Отговор
    Няма ли най-накрая да се намери българин с изправен гръбнак?
  • 47 За чужбина

    2 0 Отговор
    На ГЕРБ и ДПС им трябва външен министър за да манипулират вота е чужбина. За тук си имат вътрешен министър ... техен.
  • 48 КОМИЦИТЕ 2

    1 0 Отговор
    Е ТАЗИ ШАЙКА. БЕЗДАРНО НЕОБРАЗОВАНО И ПОДЛОГА НА МАФИЯТА.
  • 49 Анонимен

    0 0 Отговор
    Този е като ученик на практика едното вземе другото остави
  • 50 Анонимен

    0 0 Отговор
    Главчев най добре президента да те освободи ПОСЛУШКО
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове