Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 22:47 1 765 7

Италианска компания ще модернизира румънската АЕЦ „Черна вода“

  • атомна енергетика-
  • черна вода-
  • италия-
  • румъния-
  • аец-
  • атомна централа

Тя ще поеме проектирането и удължаването на живота на първи енергоблок

Италианска компания ще модернизира румънската АЕЦ „Черна вода“ - 1
Снимка: Shutterstock

Италианската енергийна компания Ansaldo Energia подписа споразумение за модернизация на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния, с кредитна линия до 2 млрд. евро, осигурена от Италианската агенция за експортно кредитиране SACE.

Меморандумът за разбирателство с румънската национална ядрена компания Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) беше подписан по време на посещението на румънския премиер Марчел Чолаку в Рим. Дъщерното дружество на италианската компания ще поеме проектирането и удължаването на живота на първи енергоблок на АЕЦ „Черна вода“ в консорциум с канадската компания Candu Energy и корейската KHNP.

Като част от сделката Ansaldo Energia ще подпомогне SNN да завърши строителството на трети и четвърти реактор на централата, предаде "Ройтерс". През 2017 г. румънската национална ядрена компания SNN започна проекта за модернизация на първи енергоблок на стойност близо 1,85 млрд. евро, с цел удължаване живота му с 30 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    14 2 Отговор
    Италия не се слави с тежко машиностроене и проектиране. Най-много с някое полу-убито Фирари )))
  • 2 Мхм

    12 1 Отговор
    Не е американска, странно...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Е почнаха ремонтите

    3 2 Отговор
    Намира се в Северна Добруджа по близо до БГ отколкото до другите райони на Румъния.И кой ни е питал ,до нашата граница ?Дава дефекти от много години.Строена през 1996 г.ни често има проблеми.Сега пътрвостроителите ще я ремонтират.Зависи вятъра накъде ще духа.

    Коментиран от #6

  • 6 За ком 5

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Е почнаха ремонтите":

    Абе така е,както си го написал.Но точно заради Черна вода,нашата куневица,затвори ( буквално унищожи) четирите реактора в Козлодуй.Като главен" преговарящ" хлъзна цялата държава,че било изискване на ЕС,за да ни приемат.Но малцина направиха връзката,че тя е била скритият лобист на една банка,която финансира румънците за АЕЦ.Ако не бяхме спрели четирите реактора ,и паралелно бяхме завършили Белене( към онзи момент цената беше около 10 млрд лева) ,румънеца нямаше икономическа изгода да построи Черна вода.По евтино щеше да им излиза,да внасят ток от нас.Същото се отнася и до комшията,който беше главният и дългогодишен вносител на ел.енергия от нас.Ние практически унищожихме ядрената си енергетика,а те- съдадоха своя.Както сме е подкарали,нашите деца, изобщо няма да имат ядрена централа - българска, собственост на държавата и народа.
  • 7 Запознат

    2 0 Отговор
    Една държава се унищожава , като и убиеш енергетиката, селското стопанство и прогониш населението . Не са ни виновни Румънци,Турци,Гърци,Македонци и Сърби , а алчните гавази които ни управляват. Нашите съседи се възползват от решенията които взимаме. Единственото нещо което имахме и бяхме атрактивни и недостижими за съседните държави БЕШЕ енергетиката и селското стопанство....номер едно на балканите. Сега сме номер едно по голи задни части.
Новини по държави: